Enää kaksi yötä... 
Enää kaksi yötä lähtöön. Tunnelmat ovat hyvin ristiriitaiset. Välillä edessä oleva seikkailu kutkuttaa vatsanpohjaa, välillä koti-ikävä valtaa mielen jo ennen matkan alkamista: Aiommeko todella jättää ikioman kotimme moneksi kuukaudeksi? Miten lapset (23v ja 31v...) pärjäävät ilman äitiä?! Kaupungilla katselin haikeana kauniita uusia syysvaatteita näyteikkunoissa - niitäkään ei kannattaisi ostaa. Kuulaita kirkkaita syyspäiviä tulee ikävä. Laulavia syysjäitä tulee ikävä. Jopa koulua ja työkavereita (terveisiä teille!) tulee ikävä. Saunaa ja ruisleipää tulee ikävä. Mutta kuitenkin: mistään hinnasta en tästä kokemuksesta luopuisi.

Lähtöpäivä sattuu hyvään aikaan. Olemme saaneet nauttia yllinkyllin Suomen kesän lämmöstä ja valosta. Illat alkavat täälläkin pimetä - Australiassahan pimeys tulee kuuden maissa illalla. Pääsemme Suomen syksystä eteläisen pallonpuoliskon kevääseen.

Ehdimme eilen vielä käydä katsomassa Täällä Pohjantähden alla Suomenlinnan kesäteatterissa, seuranamme retkiluistelu- ja tandempyöräkollegamme Irma ja Roope Ruokolainen. Illasta jäi huikean hieno muisto. Ilma oli lämmin ja hehkeä, meri lähes tuuleton. Näytelmän suhteen ennakko-odotukset pitivät paikkansa, jopa ylittyivät. Kirjan kahden ensimmäisen osan tapahtumat oli dramatisoitu vauhdikkaaksi katsojan otteessaan tiiviisti pitäväksi draamaksi. Näyttelijät tekivät erinomaista työtä, erityisesti kosketti Hannu-Pekka Björkmanin Halme.

Kom-teatterille pitäisi määrätä kansalaisvelvollisuudeksi esittää näytelmä kaikille Suomen lukiolaisille, jotka ovat kovin vastahakoisia lukemaan kirjaa. Näytelmä avaisi heille aivan uuden näkökulman 1900-luvun alun Suomeen.

Rantautuessamme Suomenlinnan-laivalta iltaöinen Helsinki eli kovin eteläeurooppalaisissa tunnelmissa. Kauppatorilla oli satojen amerikkalaisten autojen paraati ja ihmisiä valtavasti. Lämpötila oli parissakymmenissä, edes villatakkia ei tarvittu. Terassit olivat täynnä ihmisiä, kaduilla soi musiikki. Helsinki näytti parhaat puolensa.

Kevään aikana teimme pitkän listan asioista, jotka pitää hoitaa ennen lähtöä. Viime päivinä tuota listaa onkin tutkittu ahkerasti: rokotukset, vakuutukset, lehtien peruutukset yms. Veljeni Olli hoitaa laskujen maksamisen (onneksi melkein kaikki laskut voi hoitaa suoraveloituksella) ja postimme. Entinen naapurimme Harri hoitaa taloamme ja muutkin naapurit vähän katsovat sen perään. Nyt on matkalaukut jo otettu esille ja pähkäillään, mitä otetaan mukaan, mitä jätetään. Minä haluan pakata tavaroitani rauhassa usean päivän aikana, Timo tapansa mukaan todennäköisesti aloittaa pakkaamisen maanantai-iltana kahdeksalta (kone lähtee 23.35).

Lennämme ensin Singaporeen. Siellä olemme muutaman päivän ja sen jälkeen kiertelemme Malesiassa busseilla tai junalla. Käymme ainakin Kamerunin ylängöllä, Kuala Lumpurissa ja ehkä Langkawilla. Borneokin kiinnostaa, siellä on monta orankituttavaa edelliseltä reissulta. Parin viikon päästä lennämme Darwiniin Pohjois-Australiaan ja sieltä Alice Springsiin , keskelle erämaata. Käymme Ayers Rockilla ja lennämme sitten Brisbaneen ja Ormistoniin Grandman (Timon äidin) hoiviin. Australiassa vietämme koko syksyn (tai siis sikäläisen kevään ja alkukesän). Suunnitelmissa on tutustua tällä kertaa eteläiseen Australiaan ja Sydneyyn. -L


Kommentit

Lisää kommentti
nocomments