Historia on läsnä Mexico Cityssä 
Mexico City 13.1.2014

PLAZA DE LAS TRES CULTURAS (= Kolmen kulttuurin aukio)

Kolmen kulttuurin aukion nimi symboloi Meksikon intiaanisukuisten alkuperäisasukkaiden ja espanjalaisten valtaajien sulautumista nykymeksikolaiseksi mestitsikansaksi. Aukiolla on nähtävissä näiden kolmen eri kulttuurin arkkitehtuuria: atsteekkien Tlatelolco-pyramidit n. 1300-luvulta, 1600-luvulla espanjalaisten rakentama Templo de Santiago ja moderni pilvenpiirtäjä, jossa on yliopistollinen kulttuurikeskus.



Tlatelolco oli aikanaan Meksikon laakson suurin kaupallinen keskus, jonka atsteekit rakensivat Lago de Texcocon saarelle ja joka yhdistettiin pengersillalla Tenochtitlánin seremoniakeskukseen. Cortés voitti atsteekit julmassa taistelussa, ja espanjalaiset rakensivat suuren pyramidin kivistä Templo de Santiagon, katolisen kirkon. Alueella oleva kyltti kuvaa tätä taistelua: ”Tämä ei ollut voitto eikä tappio. Se oli sen mestitsikansan surullinen syntymä, joka on tämän päivän Meksiko”.











Tlatelolco symboloi myös Meksikon moderneja ongelmia. Lokakuun 2. päivänä 1968, Meksikon olympialaisten aattona, aukiolla surmattiin satoja opiskelijoita, jotka osoittivat mieltään poliittista korruptiota ja autoritaarista hallintoa vastaan. Vielä tänä päivänäkin joka vuosi lokakuun 2. päivänä Tlatelolcossa on suuri protestimarssi.

BASILIKA DE GUADALUPE

Tarinan mukaan joulukuussa 1531 intiaanikristitty Juan Diego seisoi Tepeyacin kukkulalla (vanha atsteekkipyhäkkö), ja hänelle ilmestyi kaunis siniseen kullalla koristeltuun kaapuun pukeutunut nainen. Nainen lähetti hänet kertomaan piispalle, että hän oli nähnyt Neitsyt Marian ja että tämä halusi rakennettavan pyhäkön kunniakseen. Piispa ei kuitenkaan uskonut Juania. Tämän jälkeen Neitsyt Maria ilmestyi Juanille useita kertoja. Neljännellä kerralla Neitsyen kuva ihmeellisesti jäi Juanin viittaan, ja lopulta kirkko uskoi tarinaan. Vuosisatojen aikana Guadalupen Neitsyen ansioksi on laskettu monenlaisia ihmeitä, jotka ovat laajasti lisänneet katolisen kirkon suosiota Meksikossa. Vuonna 1737 Neitsyt Maria julistettiin virallisesti Meksikon suojeluspyhimykseksi, ja v. 2002 Juan Diego julistettiin pyhimykseksi.





Vuoden 1700 paikkeilla vanhan pyhäkön tilalle rakennettiin nelitorninen kirkko Basilica de Nuestra Señora de Guadalupe. !970-luvulla huomattiin, että vanhan basilikan perustukset olivat pettäneet ja rakennus alkoi painua. Kirkon viereen rakennettiin uusi pyöreämuotoinen basilika, johon mahtuu yli 40000 ihmistä. Siniviittaista Neitsyt Mariaa esittävä maalaus on sen pyhiinvaelluskohde.



TEOTIHUACÁN

Teotihuacán oli Meksikon luultavasti suurimman muinaisen kuningaskunnan pääkaupunki. Kaupungin asemakaava suunniteltiin ensimmäisellä vuosisadalla AD, suuri Aurinkopyramidi valmistui vuoteen 150 mennessä ja muu osa kaupunkia rakennettiin n. vuosina 250 – 600. Teotihuacànin alue oli kokonaisuudessaan 20 km2, mutta tänä päivänä on nähtävissä noin 2 km2:n suuruinen alue, jolla on mm. kaksi suurta pyramidia, Aurinkopyramidi ja Kuupyramidi.

Aurinkopyramidi on maailman kolmanneksi suurin pyramidi (suurin on Kheopsin pyramidi Egyptissä, toinen Cholulan pyramidi Meksikossa). Sen jokaisen sivun pituus on 222m ja korkeus 70m. 248 askelmaa vie sen huipulle.

















Vuosisatoja luhistumisensa jälkeen Teotihuacàn oli Atsteekkien ylimystön pyhiinvaelluskohde, ja vielä nykyäänkin tuhannet New Age –liikkeen kannattajat saapuvat joka vuosi juhlimaan kevätpäivän tasausta maaliskuussa.


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre985 views )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3.1 / 1550 )

<<nav_first <Edellinen | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | Seuraava> nav_last>>