Viimeinen viikko Perussa: Huaraz ja Huancayo.

Näillä mentiin.

24. – 27.4.2018

HUARAZ

Huaraz sijaitsee noin 3000 metrin korkeudessa Cordillera Blancan alueella Perun Andeilla. Tarkoituksenamme oli käydä siellä jo pääsiäisenä, mutta runsaat sateet olivat katkaisset sinne menevän tien, ja jouduimme viettämään pääsiäislomamme merenpinnan korkeudella. Nyt sadekausi oli päättynyt, ja kahdeksan tunnin bussimatkan jälkeen pääsimme perille kaupunkiin. 80 000 asukkaan Huaraz sijaitsee El Callejón de Huaylasin laaksossa ja sieltä on mahtavat maisemat lumihuippuisille vuorille. Esimerkiksi aamiaispöydästämme avautui suoraan näkymä Perun korkeimmalle vuorelle, 6768 m korkealle Huascaránille.

Huarazin kaupunki tuhoutui lähes kokonaan vuoden 1970 suuressa maanjäristyksessä . Järistyksessä menehtyi kaiken kaikkiaan noin 100 000 ihmistä, joista Huarazin kaupungissa 20 000. Järistyksen jälkeen kaupunki on rakennettu uudelleen.

Huaraz on kaikenlaisen vuoristoretkeilyn ja -kiipeilyn keskus Perussa. Cordillera Blanca tarjoaa enemmän kuin 50 yli 5700 metriä korkeaa huippua, joten se on vuorikiipeilijöille ihannealue, mutta eritasoisia retkiä on tarjolla kaikille. Me vietimme alueella kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä tutustuimme itse kaupunkiin ja lähiympäristöön. Toisena päivänä teimme päiväretken Chinancocha-järvelle 3850 metrin korkeuteen.

Retkemme koskettavin vierailukohde oli Yungayn maanvyöryn alle hautautunut kaupunki. 31.5.1970 maanjärjestys romahdutti Huascáranin pohjoisrinteen aiheuttaen maanvyöryn, joka eteni yli 200 kilometrin tuntivauhdilla haudaten Yungayn pikkukaupungin ja 20 000 henkeä yli kymmenen metrin paksuisen sora-ja jääkerroksen alle. Maanvyöryn alle jäänyt alue taloineen ja ihmisineen  on nykyään pyhitetty hautausmaaksi, ja uusi kaupunki on rakennettu kilometrin päähän entisestä. Lähes kaikki kaupungin asukkaat menehtyivät. Orvoiksi jäi 200 lasta, jotka olivat tapahtumahetkellä muualla koulussa. Heidän kohtalonsa kosketti ihmisiä maailmanlaajuisesti, ja heitä adoptoitiin eri maihin.

Rannikolta kohti vuoria.
Tulvat olivat katkaisseet tien muutamaa viikkoa aiemmin.
Pikku kyliä ja maatiloja.

Huarazista avautuu upea näkymä Andien huipuille.

Keskusaukio ja maanjäristyksessä vaurioitunut katedraali.
Iloisia alakoululaisia.
”Kaupparatsu.”
Huarazin horisonttia hallitsee 6768 metriä korkea Huascarán.

Eläkeläiset jonottavat viraston ovella.

Paikallista hattumuotia.

Illallisaika.
Lautaselta löytyy herkullinen mantelitaimen.
Seuraavana päivänä matkaamme syvemmälle vuoristoon.
Maanviljely turvautuu edelleen perinteisiiin keinoihin.

Koiranpentu tähyilee tulevaisuuteen.
Alpakkaperhekin tähyilee.
Pikkukaupunki vuorten katveessa.
Ruokalista tarjoaa jokaiselle jotakin.
Valitsimme terveellisen vaihtoehdon: maissia, kotijuustoa ja kokateetä.
Chinancocha-järvi saa vetensä Huascaránin jäätiköiltä.

Järvi on yli 6000-metristen huippujen ympäröimä.

Altiplano-ylänköä.

Cordillera Blancan huippuja.

Yungay on tuhansien ihmisten viimeinen leposija.
Kirkon raunioita.
Kadonnut kaupunki.