Vietnamin päiväkirja 2: Seilaamme Halongin lahdella ja soutelemme Tam Cocissa  
Halongin lahti 29. – 30.3.2012

Halongin lahti (Halong Bay) sijaitsee noin sata kilometriä Hanoista koilliseen. Se on ihmeellinen luonnonmuodostelma: lähes 2000 saarta nousee melkein pystysuoraan merestä. Unescon maailmanperintölistalla oleva alue on Pohjois-Vietnamin suosituimpia turistikohteita, ja Hanoista sinne järjestetään kahden tai kolmen päivän retkiä, joissa asutaan laivalla. Bussimatka Hanoista kestää useita tunteja, koska tie on huonokuntoinen ja liikenne ruuhkaista.Bussimatkan aikana ihmettelimme siellä täällä keskellä riisipeltoja olevia pieniä hautausmaita tai yksityisiä hautoja. Oppaamme selitti, että Vietnamissa on tavallinen tapa haudata vainaja keskelle omia maitaan. Hautajaiset ovat suuri juhla, joka saattaa kestää jopa kymmenen päivää. Vainaja haudataan myös kahteen kertaan. Väliaikaisen hautaamisen jälkeen, noin kolmen vuoden kuluttua ruumis kaivetaan haudasta, luut puhdistetaan ja haudataan lopulliseen hautaan, jonka päälle rakennetaan keraaminen muistomerkki.

Halongin lahdella asuimme hyväkuntoisessa ja mukavassa laivassa, ruoka oli herkullista ja matkaseura mukavaa. (Huonommilla laivoilla hyttiseurana saattaa olla tuhat torakkaa). Vähän surullisena katselimme kymmenien laivojen armadaa, joka täytti lahden. Kaikki laivat eivät näyttäneet kovin hyväkuntoisilta, tuskin niissä oli esimerkiksi jätevesisäiliöitä. Illan pimennyttyä kuului monista laivoista epäilyttäviä loiskahduksia: jätteitä kaadettiin mereen. Ympäristönsuojelu ei näytä täällä olevan täysin hallinnassa. Siellä täällä vastaamme lillui jätelauttoja, joista erottui jopa vauvanvaippoja.Halongin lahdelle tuodaan selvästi enemmän turisteja kuin sen haavoittuvainen luonto kestää. Laivat toki mahtuvat alueelle mutta maihinnousupaikoissa on armoton ruuhka, turistien pakkautuessa kapeille portaille ja luolien käytäville. Turismin yhä lisääntyessä siellä täytyisi tehdä samoin kuin Galapagos-saarilla: rajoittaa laivojen määrää ja tiukentaa luonnonsuojelumääräyksiä.Liikenne on kaoottista myös maanteillä. Kaksikaistaisella tiellä sattui hurjia ohitustilanteita, joissa saattoi olla neljäkin autoa rinnakkain ja siinä välissä vielä mopo. Näimmekin useita onnettomuuksia bussimatkoillamme.


*************

Tam Coc 31.3.2012Tam Cocin kylä sijaitsee lähellä Nim Binhiä, parin tunnin ajomatkan päässä Hanoista etelään. Se on saanut lempinimen ”Riisipeltojen Halongin lahti”, korkeista kivimuodostelmista, jotka nousevat keskeltä vehreitä riisiviljelmiä. Ajelimme pyörällä tutkimassa kylän kujia, mutta varsinainen Tam Cocin turistirysä on pari tuntia kestävä soutuveneretki Ngo Dong -joella, joka kiemurtelee läpi veden kaivertamien luolien. Satuimme olemaan siellä päivänä, jolloin Vietnamissa oli yleinen vapaapäivä, joten seuranamme oli satoja paikallisia turisteja. Timo poltti kaloreita varamelalla, Leenan tyytyessä ihailemaan maisemia.
Seuraavana iltana matkustimme yöjunalla Sapan vuoristoalueelle, lähelle Kiinan rajaa. Raportti tulee lähiaikoina.


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1283 views )   |  permalink

<<nav_first <Edellinen | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Seuraava> nav_last>>