Leppoisaa menoa Laosissa 
Savannakhet, Pakse ja 4000 saarta

Vietimme yön Savannakhetissä toipuen edellispäivän röykytyksestä. Seuraavana päivänä matkasimme viisi hikistä tuntia bussilla etelään, Pakseen. Bussi oli jälleen täynnä sekä ihmisiä että tavaraa mutta matka sujui rutiinilla, ilman suurempaa paniikkia.

Pakse on noin 70000 asukkaan pikkukaupunki kahden joen, Mekongin ja Se Donin, yhtymäkohdassa. Vietimme siellä vain yhden illan, joka sattui olemaan Leenan syntymäpäivä. Sen kunniaksi illastimme intialaisessa ravintolassa, tosin ruoan taso ei vastannut juhlan henkeä. Paksesta jatkoimme matkaa Si Phan Donin (4000 saaren) alueelle.

Nyt on Kaakkois-Aasian kuumin kuukausi (lämpötila pysyttelee 40 asteen molemmin puolin) ja kuivan kauden viimeiset viikot. On paras aika vierailla saarilla, vesi on puhtaimmillaan eikä hyttysiä juuri ole. Pettymykseksemme myöskään matkustajalaivat eivät kulje, koska Mekongin vesi on liian matalaa.

Vietimme leppoisat neljä yötä ja kolme päivää Done Khongin saarella. Kuinka sattuikaan, oli Laosin uusi vuosi, jota juhlittiin juuri samat kolme päivää. Kaikki kynnelle kykenevät olivat lomalla ja humalassa, mitään ei tapahtunut. Done Khong on muutenkin hiljainen ja hyvin alkuperäinen saari, nyt vähätkin palvelut olivat seis.Saimme majapaikastamme pyörät käyttöömme ja ajelimme tutkimassa saarta, minkä kosteassa helteessä pystyimme. Kylät olivat hyvin alkukantaisia ja äärimmäisen köyhiä, mutta ihmiset uskomattoman iloisia ja ystävällisiä. Meidätkin kutsuttiin mukaan uuden vuoden juhliin, missä kaikki halusivat tanssia kanssamme ja tarjosivat paikallista olutta (jotkut myös epäilyttäviä sätkiä, joista kyllä kieltäydyimme).

Saareen rakennetaan parhaillaan siltaa, mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että viattomuus pilaantuu lähitulevaisuudessa. Sähköä saa jo 24 tuntia vuorokaudessa ja nettikin toimii, tosin vähän epävarmasti. Tietenkin silta tuo hyvinvointia ihmisille.

Teimme yhtenä päivänä veneretken Done Khonin saarelle ja samalla ohimennen vilkaisimme myös Done Detin saarta. Vierailu näillä saarilla kuuluu nuorten reppumatkalaisten pakollisiiin kuvioihin. Turisteja tuntuikin olevan paljon, samoin menoa ja meteliä. Tapasimme siellä suomalaisen pariskunnan (ensimmäiset tapaamamme suomalaiset Kuuban jälkeen), joka oli asunut saarella pitempään ja he sanoivat, että Done Det on mennyt vuoden sisällä täysin pilalle ja Done Khonkin muuttunut paljon. Turismi ei tuo mukanaan pelkkää hyvää.

Hauska yhteensattuma oli, että majapaikkamme emäntä, viehättävä paikallinen nainen, kertoi olevansa menossa naimisiin suomalaisen Lassen kanssa kesällä ja muuttavansa Joensuuhun. Valitsimme hotellin sen perusteella, että Visa-kortin piti toimia siellä (meillä kun oli käteistä kovin vähän). Emäntämme ei kuitenkaan osannut käyttää Visa-konetta ja veli, joka osasi, oli jossain humalassa viettämässä uutta vuotta. Emme siis päässeet lähtemään saarelta ennen kuin juhlien jälkeen, kun hän selviytyi töihin. Ei se kyllä meitä paljon häirinnyt, me nautimme rauhallisesta lomasta.

Maanantaiaamuna vihdoin miehet kömpivät töihin ja saimme järjestettyä jatkomatkan Kambodzaan -jälleen hikisessä ja reppumatkalaisia täynnä olevassa bussissa. Osa nuorista joutui istumaan pienillä jakkaroilla keskikäytävällä. Ihailimme heidän hyväntuulisuuttaan ja kärsivällisyyttään, vaikka monet olivat matkanneet jo toista vuorokautta.

On ollut järkyttävää nähdä maaseudun suuri köyhyys ja likaisuus Laosissa. Jotenkin hävettää rikkaan länsimaan asukkaana käyttää hyväkseen halpoja hintoja ja ihmetellä roskaisuutta ja röttelötaloja. Roskaaminen on täällä luontaista, ja periytynee ajoista ennen muovipakkauksia, kun ruoantähteet käärittiin banaaninlehtiin ja heitettiin luontoon. Siellä ne maatuivat nopeasti, päinvastoin kuin tämän päivän muovi. Kaakkois-Aasian maat ovat hukkumassa jätteisiin mutta ilmeisesti maiden päättäjät eivät koe tätä ongelmana. Ehkäpä siitä tulee ongelma siinä vaiheessa, kun roskiin ja likaan kyllästyneet turistit vievät dollarinsa muualle.


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1315 views )   |  permalink

<<nav_first <Edellinen | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | Seuraava> nav_last>>