Havanna 2.10.2011 


Kahden päivän tutustumisurakka Kuuban pääkaupunkiin Havannaan on takana, ja aamulla lähdemme mieli ja kukkaro keventyneinä kohti uusia haasteita. Koska turistisesonki on ohi, olemme olleet vapaata riistaa kaikenkarvaisille, ystäviksi esittäytyville helppoheikeille ja vilunkivilleille, joiden täytyy elää myös sesongin ulkopuolella. Tästä lisää myöhemmin.

Rasittavasta lentomatkasta ja aikaerosta voipuneina olemme kierrelleet helteistä Havannaa. Köyhyyttä ja kurjuutta on kaikkialla, mutta ihmiset vaikuttavat hyväntuulisilta ja optimistisilta. Ainoa restauroitu aukio, Plaza Vieja, näyttää vieraalle, kuinka kaunis kaupunki voisi olla. Korjattavaa riittää kaikkialla: talot, kadut ja autot ovat kaikki nähneet parasta ennen - päivänsä kauan sitten. Oma lukunsa ovat 50-luvun amerikanraudat, jotka jäivät tänne vallankumousta pakenevilta amerikkalaisilta. Uusien autojen omistus kiellettiin tavallisilta kansalaisilta 1950-luvun alkupuolelta lähes nykypäivään asti. Niinpä ennen sitä hankitut autot on pidetty liikenteessä rautalangan ja spakkelin voimalla. Useimpiin on bensan sääsätämiseksi asennettu Volgan tai Ladan moottori, mutta alkuperäisiäkin jenkkimoottoreita löytyy. Monet pitävät näitä myrkkykaasuja tuprutta via rohjakkeita nostalgisina, mutta Havannan ilmaa hengitettyämme olemme sitä mieltä, että useimmat niistäjoutaisivat romuttamolle.


Kuuban köyhyys johtunee monesta syystä: kauppasaarrosta, korruptiosta, poliittisesta järjestelmästä ja Neuvostoliiton romahtamisesta. Jälkien korjaaminen tulee kestämään kauan ja maksamaan paljon. Vanhempi sukupolvi näyttää tyytyneen kohtaloonsa, mutta nuoret haluavat jotain muuta. Monet opiskelevat innokkaasti englantia motiivinaan parempi tulevaisuus vaikka ulkomailla. Köyhyys saa monet epätoivoisiksi.

Huijaavia rahanvaihtajia ja lehmänlantasikarien myyjiä osasimme odottaa, mutta maitoa ”lapsilleen” anovista nuoristapareista emme olleet kuulleetkaan. Lankesimme kuitenkin tähän huijaukseen, mutta onneksi selvisimme pienillä oppirahoilla. Eräässä kaupassa seuraamme liittyi ystävällinen opettajaksi esittäytynyt tyylikkäästi pukeutunut mies, joka innostui kuullessaan meidän olevan Suomesta. Hänen ystävänsä kuulemma asui Helsingissä. Pian paikalle tupsahti myös hänen vaimonsa. Ja ennen kuin huomasimmekaan, istuimme baarissa kilistelemässä mojitoja heidän 10-vuotishääpäivänsä kunniaksi. Sitten saimme kuulla, kuinka heidän 8 kuukauden ikäiseltä lapseltaan puuttui maitoa, jota sai vain turistien vaihdettavilla pesoilla. Alta aikayksikön olimme ostaneet lapselle maitojauhetta n. 15 eurolla. Pariskunta kiitti nopeasti ja poistui paikalta. Kun seuraavassa kadunkulmassa toisella nuorellaparilla oli sama ongelma, huomasimme tulleemme petkutetuiksi. – Kuulimme turistitoimistossa, että maitojauhe myydään välittömästi mustassa pörssissä moninkertaisella hinnalla.Edullisin tapa asua Kuubassa on ns. casa particulare – bed and breakfast –tyyppinen yksityismajoitus. Samalla pääsee tutustumaan paikallisiin ihmisiin ja heidän tapaansa asua. Majatalomme on vanha huvila, jonka pihalla kasvaa useita valtavia mangopuita, bambuja ja sitruunapuita. Emäntämme Nurca on yli seitsemänkymppinen, ystävällinen ja auttavainen. Hänen Kuuban murrettaan on joskus vaikea ymmärtää, mutta hyvin olemme pärjänneet. Majoitus kahdel ta hengeltä maksoi aamiaisineen yhteensä n. 20 euroa yöltä.

Havannassa on mahdotonta olla törmäämättä Ernest ”Papa” Hemingwayhin. Hän asui tässä rakastamassaan maassa kaksikymmentä vuotta, vuodesta 1939-59. Hänen kotitalonsa, Havannan länsipuolella sijaitseva Finca La Vigia, on monien turistien pyhiinvaelluskohde. Läheisestä Cojimarin satamasta hän lähti pyytämään miekkakaloja Pilar-veneellään, ja siellä häntä edelleen kaiholla muistellaan. Cojimar oli myös Vanhus ja meri- teoksen tapahtumapaikka.Huomenna siirrymme maaseudulle Länsi-Kuubaan. Siellä meitä ei toivottavasti pidetä pelkkinä kävelevinä kassapäätteinä. Tietämämme mukaan Kuubassa on paljon pyyteettömästi ystävällisiä ihmisiä, mutta elintasokuilu saattaa vaikuttaa myös heihin. - T&L

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1243 views )   |  permalink

<<nav_first <Edellinen | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | Seuraava> nav_last>>