Back in the USA 
Kalifornia 31.1. - 3.1.2014

Kalifornian aurinko hymyili meille kirkkaasti mutta viileästi, kun lähestyimme Los Angelesin lentokenttää. Lentokoneen ikkunasta avautui meille koko laaja kaupunki rantoineen ja vuorineen. Kaliforniassakin on talvi ja päivälämpötilat pysyttelivät kahdenkymmenen asteen alapuolella ja illat ja yöt alle kymmenessä asteessa.



Vietimme pari päivää Santa Monicassa, Los Angelesin naapurikaupungissa, koska sieltä oli helppo pääsy pitkille hienoille hiekkarannoille ja erityisesti Marwin Braude Bike Trailille, 35 kilometrin pituiselle hiekkarantoja myötäilevälle kevyen liikenteen väylälle. Vuokrasimme tandem-pyörän ja vietimme kokonaisen päivän tutkien rantoja.

Santa Monica on viehättävä rantakaupunki, jossa monet filmimaailman julkkikset asuvat tai viettävät lomiaan. Kaupunki on myös legendaarisen Route 66:n päätepiste; Chicagosta lähtevän tien pituus on lähes 4000 kilometriä.







Kesäaikaan Santa Monican rannat ovat nuijalla lyötyinä auringonpalvojista ja surffareista, mutta tähän aikaan vuodesta tilaa oli hyvin. Erityisen paljon rannoilla ja puistoissa näkyi asunnottomia, joita ilmeisesti leuto ilmasto houkutteli muualtakin Yhdysvalloista.



Santa Monican naapurissa on Venicen alue, joka on saanut nimensä sinne rakennetuista kanavista. 1950-luvulla alueen tekivät kuuluisaksi beatnikit ja myöhemmin hipit. Paikka oli esim. Jim Morrisonin ja Doors- yhtyeen syntysija. Tänäkin päivänä alueella asuu paljon taiteilijoita, sen rantakadulla soi musiikki ja siellä voi nähdä vaikka mitä sirkustaiteilijoista ja ihmeparantajista lähtien taiteilijoihin ja käsityöläisiin, jotka kaupittelevat töitään.







Meillä oli viikko aikaa ennen lentoa Cookin saarille, joten päätimme vuokrata auton ja ajella sisämaahan, päämääränä Arizona ja Grand Canyon. Säätiedot lupasivat lumisateita mutta meille vakuutettiin, että päätiet olisivat ajettavassa kunnossa. Joka tapauksessa otimme autoomme kaikki mahdolliset vakuutukset. Amerikassa kun ollaan, jos vakuutukset eivät ole kunnossa, kolari saattaa merkitä kaiken omaisuuden menettämistä ahneille juristeille ja velkavankeutta lopuksi elämää. Moottoriteiden varsilla näkyykin auto-onnettomuuksiin ja tapaturmiin erikoistuneiden lakifirmojen mainoksia, joissa luvataan: We can get you more! Amerikassa kolari, liukastuminen, liian kuuman kahvin juominen ravintolassa ym. saattaa olla yhdelle lottovoitto, toiselle taloudellinen katastrofi.



Los Angelesista ulos pääseminen ei ollutkaan ihan yksinkertainen juttu, vaikka autossamme olikin navigaattori. Oli iltapäiväruuhka, moottoritiellä oli aivan liian monta kaistaa ja liian paljon autoja, jotka ajoivat liian kovaa. (Timon määritelmä Kaliforniasta: Supersized people driving superpowered cars on supercrowded freeways). Vaikka tiesimme, mistä pitää kääntyä, liikennevirrasta ei läheskään aina löytynyt rakoa, jostä livahtaa exit-kaistalle. Navigaattori yritti kärsivällisesti ohjata meitä, mutta tämän tästä kuulimme sen sanovan: ”Recalculating”, mistä tiesimme taas ajaneemme väärin. Onneksi navigaattorimme ei kuitenkaan hermostunut, vaan löysi meille aina uuden reitin ja lopulta usean tunnin tuskallisen yrittämisen jälkeen pääsimme selvemmille vesille ennen pimeää, majoituimme motelliin ja aamulla jatkoimme kohti Las Vegasia. (Timon huomio: Ilman navigaattoria ulospääsy Los Angelesista olisi ilmeisesti kestänyt useita päiviä. Don’t leave home without one!)



[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre771 views )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1449 )

<<nav_first <Edellinen | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | Seuraava> nav_last>>