Rarotonga 10. - 17.2.2014. Kia orana!  
Cookin saariryhmä muodostuu 15 pienestä saaresta, jotka sijaitsevat kahden miljoonan neliökilometrin (!) alueella keskellä Tyyntä valtamerta. Saaret on nimetty kuuluisan vierailijan, kapteeni James Cookin mukaan, ja ne kuuluvat Uudelle Seelannille. Saarilla on kuitenkin itsehallinto-oikeus, kuten Ahvenanmaalla Suomessa. Saarilla asuu 21 000 ihmistä, joista noin puolet asuu pääsaarella Rarotongalla. Yli 50 000 saarelaista asuu muualla, lähinnä Uudessa Seelannissa ja Australiassa. Virallisina kielinä täällä puhutaan englantia ja paikallista maorin kieltä. Väestöstä yli 90% on polynesialaisia, loput lähinnä Uudesta Seelannista muuttaneita valkoisia. Saarilta on matkaa Uuteen Seelantiin n.3000 km. (Aikaeroa on kuitenkin parikymmentä tuntia, koska täällä ollaan vuorokausirajan väärällä puolella. Emämaassa on siis jo kohta ylihuominen...)

Uuden Seelannin maorien esi-isät ovat kotoisin juuri Rarotongalta, mistä he aikoinaan lähtivät melomaan kohti Aotearoaa, eli Suuren valkoisen pilven maata, Uutta Seelantia. Maorit suunnistivat tuhansien meripenikulmien matkoja tähtien, pilvien, lintuhavaintojen ja vallitsevien aaltojen mukaan ja jopa kapteeni James Cook piti heitä maailman taitavimpina merenkävijöinä.

Olemme nyt Cookin saarten pääsaarella, Rarotongalla. Saaren ympärysmitta on 32 km ja sitä ympäröi Tyynen meren saarten tapaan koralliriutta, jota vastaan aallot kohisevat ja jonka sisällä vesi on turkoosia ja lämmintä. Saarelaisten elintaso on melko korkea ja elämäntyyli moderni ja länsimainen, mutta rento ja hyväntuulinen. Erityisesti aikataulut ovat venyviä – ”island time” onkin täällä oma käsitteensä.

Yllä oleva teksti on kirjoitettu joulukuussa 2011, jolloin olimme täällä edellisen kerran. Koska Rarotongalla ei ole juuri mikään muuttunut kahdessa vuodessa, julkaisemme tämän pienen tietopaketin uudelleen.Olemme viettäneet saarella nyt viikon verran, tällä kertaa auringon nousun puolella, Muri-laguunin rannalla. Asumme pienessä bungalow’ssa hiekkarannan äärellä. Viikko on sujunut rauhallisesti lämmöstä ja rantaelämästä nauttien, mikä on tehnyt hyvää hektisen Meksikossa ja USA:ssa vietetyn kuukauden jälkeen.

Vuokrasimme polkupyörät saadaksemme vähän kuntoliikuntaa. Saarta ympäröivä maantie on lähes tasainen ja siten pyöräilijälle ihanteellinen, ainoastaan vilkas auto- ja mopoliikenne häiritsee – ja tietysti n. 35-asteinen lämpötila. Pyöräily on kuitenkin ollut mukavaa, kun olemme ottaneet rauhallisesti, pulahtaneet välillä mereen ja pysähtyneet tankkaamaan nestettä kahvilaan.Bungalow’mme varusteisiin kuuluu pari kajakkia, joilla olemme meloneet laguunilla. Rannalla juoksentelee, kuten myös kaksi vuotta sitten, iloisia ja ystävällisiä rantakoiria. Nämä ovat ottaneet tehtäväkseen oman reviirinsä alueella olevien ihmisten vartioimisen ja suojelemisen. Olemme nimenneet oman vartijakoiramme Nalleksi, koska se muistuttaa isoa pehmokarhua. Nalle on äärimmäisen ystävällinen ja voimakasrakenteinen koira; se jaksaa uida kanoottiemme perässä laguunilla ja osaa pyydystää kaloja korallien koloista.Huomenna lennämme Aitutakin upealle korallisaarelle, jossa vietimme ikimuistoisen joulun ja uudenvuoden vuonna 2011. Olemme viikon samassa rantamökissä kuin viimeksi ja palaamme sen jälkeen vielä pariksi viikoksi tänne pääsaarelle, mutta silloin auringonlaskun puolelle.[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre540 views )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 948 )

<<nav_first <Edellinen | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Seuraava> nav_last>>